alga

Élsportolók és sztárok szupertápanyaga: az alga

A spirulina algát a szépségápolás, az energizálás, a sportteljesítmény-fokozás és az egészség támogatás kapcsán szokták emlegetni.
 
De mi is a spirulina, és miért kedvelik a sportolók és a hírességek egyaránt?
 
A kék-zöld alga, vagy más néven spirulina egy óceánokban, de néha édesvizekben is fellelhető mikroorganizmus. Tápanyagkoncentráció igen magas, egyaránt tartalmaz esszenciális zsírsavakat, ásványi anyagokat, vitaminokat, karotint és nagy mennyiségű fehérjét. Ez utóbbi 51-71 százalékban található az algában, és valamennyi esszenciális aminosavat tartalmazza. A kutatási adatok szerint béta-karotin tartalma több, mint harmincszorosa a répáénak, háromszor annyi kálciumot találunk benne, mint a tejben és protein tartalma kétszerese a húsénak. Laboratóriumi körülmények között végzett vizsgálatokban a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a spirulina határozottan erősíti az immunrendszert és ellenálóbbá teszi a vírusok ellen, valamint elősegíti a probiotikumok szaporodását. Fogyasztók tapasztalatai is egybecsengenek ezzel az állítással.
 
Sportolók kedvence
 
Számos élsportoló is fogyaszt spirulina algát napi rendszerességgel. Lee Evans, amerikai futó nagy rajongója a spirulinának és két olimpiai aranyérmét is ennek a tápanyagnak tulajdonítja. Nálunk Lubics Szilvia ultrafutó bajnokunk fogyasztja rendszeresen (konkrétan a Panhellen Alga+ készítményt). Az algát fogyasztó sportolók az energiaszint növekedéséről, nagyobb sebességről és robbanékonyságról számoltak be, miközben úgy érezték, hogy mentális terhelhetőségük is megnövekedett. A spirulina nagy mennyiségben tartalmazza az intenzív fizikai igénybevétel esetében szükséges B1, B2 vitaminokat, magnéziumot és Q10 koenzimet. Továbbá segít a salakanyagok és a szén-dioxid gyorsabb eltávolításában, lebontásában. Ezzel nem csak a magas teljesítményt teszi lehetővé, hanem gyorsítja a regenerálódást is. Kiemelkedően magas az antioxidáns tartalma, különösen jó forrása a szuperoxid diszmutáznak (SOD) és a Phycocyaninnak, melyek együttes hatása gyengíti az edzés okozta oxidatív stresszt és késlelteti a kimerülést.  A kék-zöld alga magas ásványianyag tartalma segít a terheléssel járó izzadás nyomán keletkező ásványianyag hiány pótlásában.
 
 
Alga és a sztárvilág
 
De nem csak a sportolók, hanem a sztárok is előszeretettel fogyasztanak spirulinát. Alicia Silverstone a bőrre és fogakra ajánlott mixét készíti algából, míg Ellie Goulding énekesnő egyszerűen csak „A győztes”-ként emlegeti reggeli smoothie-ját, amit spirulina felhasználásával készít. Szintén nagy rajongója a kék-zöld algának a két szupermodell, Elle Macpherson és Candice Swanepoel. Elle a saját nevével fémjelzett kozmetikumába, a Super Elixirbe és reggeli turmixaiba is spirulinát tesz, miközben Candice az alga magas B- és E vitamin tartalmát tartja fontosnak. Tapasztalatai szerint a spirulina fogyasztása jótékony hatást gyakorol az emésztésre és méregtelenít, ráadásul az egyik legerősebb antioxidánsnak tartja azt.
 
A maximális hatásért figyelj erre
 
A kutatások szerint még jobb hatás érhető el, ha a spirulina és a chlorella algákat együttesen fogyasztjuk, hiszen némileg eltérő tulajdonságaik vannak és felerősítik egymás hatását. Ilyen készítmény például a Panhellen Alga+. Ez a microalga complex superfood ellenőrzött forrásból származó organikus Spirulina és Chlorella alga őrleményt tartalmaz, magas dózisban, kényelmesen fogyasztható zselatin kapszulában. (Itt tudod beszerezni.) A megbízható forrás azért is fontos, mert nagyon kell vigyázni, hogy az alga tiszta vízből származzon, hiszen ez a növény minden szennyeződést magába szippant, igazi bio szennyvíztisztító. Tehát nem mindegy, honnan szerzed be alga készítményedet!