PROTEINES BANÁNOS-CSOKIS MUFFIN

Egy igazi büntetlenül fogyasztható finomságot hoztunk most Nektek: egy protein és gyümölcspép alapú muffint. Nagyon egyszerűen elkészíthető, kevés hozzávalóval. Hogy miért is jolly joker megoldás, arról a recept után bővebben olvashattok. De először nézzük a hozzávalókat és az elkészítési módot.
 
Hozzávalók (12 db kisebb muffinhoz)
  • 50 g zabliszt
  • 2 adagolókanál (60 gramm) Panhellen Amino Whey mogyorókrém ízű fehérjepor
  • 100 gramm alma (hámozva, magházától megfosztva mért súly)
  • 200 g banán (héjától megfosztva mért súly)
  • 2 db M-es tojás
  • 20 gramm (1 evőkanál) zsírszegény kakaópor
  • 1 tk. sütőpor
  • 1 tk. fahéj
+ édesítő (pl. eritrit)
+ ízlés szerint cukormentes étcsokoládé, olajos magvak, kókuszreszelék stb.
 
1. A sütőt előmelegítjük 160°C-ra.
 
2. Az almákat megfosztjuk héjuktól, magházuktól. Kimérünk 100 grammnyit és 100 grammnyi vízzel, fahéjjal, ízlés szerint édesítővel (pl. 1 ek. eritrittel) puhára főzzük.
Megjegyzés: az alma héját nem érdemes kidobni, ugyanis sok jótékony vitamin, ásványi anyag és rost található benne. Lehet sütés közben nassolni belőle, de akár azzal együtt is megfőzhetjük!
 
3. Kimérjük a zablisztet, összekeverjük 1 tk. sütőporral. Hozzáadjuk a proteinport és a kakaóport.
 
4. Amint az almánk megpuhul, lehúzzuk a tűzről, kissé hűlni hagyjuk. 200 gramm banánt beledarabolunk. Botmixerrel vagy turmixgépben pépesítjük, majd ezt a gyümölcsmasszát a lisztes keverékhez keverjük.
 
5. Beleütjük a tojásokat, összekeverjük.
 
6. Kókuszzsírral kikent vagy kapszlikkal bélelt, esetleg szilikonos muffinformákba töltjük a tésztánkat.
 
7. Díszíthetjük cukormentes csokoládéval, olajos magvakkal, banánkarikákkal, almadarabokkal, kókuszreszelékkel… Amihez éppen kedvünk van.
 
8. 20-25 perc alatt alsó-felső álláson készre sütjük őket.
 
 
ÁTLAGOS TÁPÉRTÉK ADATOK (díszítés nélkül)
 
 
energia
szénhidrát
fehérje
zsír
teljes adag
636 kcal
93 g
56 g
6 g
1 db (12 db esetén)
53 kcal
8 g
5 g
0,5 g
 
 
Miért jó a zabliszt?
 
Azért használhatunk zablisztet, mert a kevert tésztákban, így egy muffin esetében is tökéletesen helyettesíti a búzalisztet. (Ezzel szemben kelt tészta nem készíthető zablisztből!) Ha nincs otthon zablisztünk, könnyedén készíthetünk zabpehely megőrlésével, de tökéletesen megteszi a teljes kiőrlésű (tönköly) búzaliszt vagy a Graham búzaliszt is.
 
Azért érdemes zablisztet használnunk sütéshez, főzéshez, mert bár szénhidráttartalma megegyezik a búzalisztekével, magasabb a rost- és fehérjetartalma, ezáltal lassabb a felszívódása és lassabban emeli meg a vércukorszintet. A zab továbbá tartalmaz egy különleges rostot; az ún. béta-glükánt, mely az emésztésre gyakorolt jótékony hatásán túl bizonyítottan segít a koleszterinszint csökkentésében. Ezen kívül a zabliszt különleges ízt és textúrát biztosít a süteményeknek, valamint változatosabbá is teszi az étrendünket.
 
A zsírcsökkentés fontossága
 
A sütemény (a tojásokon kívül) hozzáadott zsiradékot nem tartalmaz. Diéta, életmódváltás során főként a megfelelő fehérjebevitelre, a jól összeválogatott és jó arányú szénhidrátbevitelre figyelünk leginkább, holott a zsiradékbevitel csökkentése ugyanúgy fontos! Ha megfigyeljük a reform recepteket, sokszor csak a lisztek mennyiségét csökkentik, de a zsiradékmennyiség ugyanannyi – vagy még több. A zsírok 1 grammja több mint kétszer annyi kalóriát tartalmaz, mint a szénhidrátok vagy a fehérjék 1-1 grammja! Mindemelett kutatások bizonyítják, hogy a zsiradékbevitel csökkentése ugyanolyan fontos a táplálkozásunkban, mint a megfelelő mennyiségű és minőségű protein bevitele, illetve a szénhidrátforrások megválogatása az étrendben.
 
A gyümölcscukor
 
A gyümölcsökben a rostokon túl túlnyomórészt gyümölcscukor (fruktóz) található, mely bár egyszerű szénhidrát, mégsem egyenértékű a kristálycukorral, a mézzel vagy egyéb növényi szirupokkal. Igaz, a gyümölcsök gyorsan juttatják energiához a szervezetet (gyorsan szívódik fel a bennük található szénhidrát), de rost-, vitamin- és ásványi anyagtartalmuk kompenzálja mindezt. Édesség utáni sóvárgásra a gyümölcs tökéletes választás!
 
A jolly joker étel
 
Tízóraira, uzsonnára, de edzés előtt és után is tökéletes választás ez a proteines muffin. Miért? Egyszerűen elkészíthető, laktató, egészséges, könnyen magunkkal vihető. Fizikai aktivitás előtt gyorsan biztosít energiát a szervezetünknek, edzés után pedig nem engedi lezuhanni vércukorszintet, mindamellett fehérjetartalma segít megóvni és regenerálni fáradt izmainkat.
Még egy ok, amiért ne riadjunk vissza a gyümölcs(cukor)tartalmától: a protein beépüléséhez szükség van gyorsan felszívódó szénhidrátra!
 
Jó étvágyat! :)